THE KING'S FOREST
An immersive and responsive lighting design at the Danish Museum for Hunting and Forestry in Hørsholm, Denmark, for the exhibition “The King’s Forest“.  The exhibition intends to communicate the history and the use of this unique landscape, inscribed on the UNESCO list of World Heritage Sites, using the different phases during a par force hunt as a narrative.

The overall lighting concept was conceived having in mind the spatial design of the room, the user flow and storytelling.  The basic idea lies on bringing the time element from a par force hunting narrative and combine it with the light qualities which one could experience along an hunting session - from 6AM to 11AM.
Work developed for yoke.dk
Here, the use 5000K flood spotlights illuminating the vertical surface peeks the guests about the coming experience at the main exhibition space. The use of a different colour temperature from the previous exhibition, 2700K, creates emphasis by taking focus from the guest eyesight, making him aware that he is about to enter a new exhibition. The dimmed light levels intend to make sure that this effect happens without taking completely the focus of the guest from the previous exhibition and allowing them to finish it.
Once inside the stables the guests experience the second phase of the hunting: The meeting. Here the light is characterised by its warm colour temperature, 3000K, in order to resemble light at dawn where this phase would occur. The informative texts on the wall are highlighted with a series of narrow beam spots in order to allow guests to read it. Four peepholes drilled into the barn's walls are illuminated so they provoke the visitor's curiosity and induce them to look through the holes.
Leaving the stables leads to guests to the actual scene of the hunt - the par force landscape. The lighting intends to resemble the feeling of being outside at the forest and inside of a “tree house” while exploring the content. A visual hierarchy is created by the use of three layers of light in order to create order and relevance. The daylight layer mimics the colour temperature which can be found at the forest during the period where the hunting takes place. A content layer characterised by its warm light provides the necessary light levels for reading and observation. The aesthetical layer, created by the use of gobos projectors, resembles the light and shadow play present at a forest ground due to the filtering of sunlight by the forest canopy and thus enhancing the feeling of being surrounded by trees.
Back to Top